Nyheter

Nyheter

Nyheter

Livskraftscentralerna inleder sin verksamhet som nya regionala aktörer i början av 2026

15.05.2025

Syftet med reformen av statens regionförvaltning är att inrätta 10 regionala livskraftscentraler utifrån de nuvarande 15 närings-, trafik- och miljöcentralerna.Målet är att stärka den regionala livskraften och en hållbar ekonomisk tillväxt. Beredningen genomförs som en gemensam insats av fem förvaltningsområden och reformen omfattar cirka 2 500 statsanställda.

Livskraftscentralerna skulle börja betjäna person-, företags- och samfundskunder samt andra myndigheter i alla landskap i början av 2026. Beredningen av genomförandet av de nya regionala livskraftscentralerna fortsätter under 2025. Regeringens proposition om reformen behandlas för närvarande i riksdagen och riksdagen väntas ge sitt svar i juni. Efter att lagförslaget har antagits inleds rekryteringen av överdirektörerna.

- Målet med livkraftscentralerna är att öka livskraften och tillväxten i regionerna. Livskraftscentralen känner till regionens och kundens behov. Den har ett tätt samarbete med intressegrupper på lokal nivå och stärker förutsättningarna för framgång i regionen, säger näringsminister Wille Rydman. Det intressegruppsseminarium för genomförandet av livskraftscentren som ordnades den 14 maj samlade en bred grupp för att höra om beredningen och bereda vägen för genomförandet ur kundernas och intressegruppernas synvinkel.

Livskraftscentralerna skulle komma att ha mångsidiga uppgifter som hänför sig till näringar, sysselsättning, kompetens och kultur, invandring och integration, jordbruk och utveckling av landsbygden, trafik och väghållning, främjande av områdesanvändning, vattenhushållning, naturens biologiska mångfald, främjande av god vatten- och havsstatus och klimatarbete, fiskerihushållning och genomförande av EU:s regional- och strukturpolitiska program och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Livskraftscentralerna skulle sköta i fortsättningen största delen av de nuvarande NTM-centralernas uppgifter. Av närings-, trafik- och miljöcentralernas nuvarande uppgifter överförs miljöuppgifter i anslutning till tillstånd och tillsyn till det tillstånds- och tillsynsverk som håller på att inrättas. Av närings-, trafik- och miljöcentralernas miljöuppgifter överförs främjandet av vatten- och havsvårdsåtgärder samt främjandet av den biologiska mångfalden och klimatarbetet till livskraftscentralerna. NTM-centralernas uppgifter inom den offentliga persontrafiken överförs till Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Reformen skulle göra det möjligt för livskraftscentralerna att specialisera sig och ha en inbördes arbetsfördelning. Livskraftscentralernas utvecklings- och förvaltningsuppgifter skulle sköta också i fortsättningen av utvecklings- och förvaltningscentret, vars namn ändras vid ingången av 2026 till Sysselsättnings-, utvecklings- och förvaltningscentret. Över 130 sakkunniga från 15 närings-, trafik- och miljöcentraler, utvecklings- och förvaltningscentret, arbets- och näringsministeriet samt andra ministerier som styr de kommande livskraftscentralerna, Livsmedelsverket, Trafikledsverket och Traficom deltar i genomförandet av livskraftscentralerna. Genomförandeprojekten för livskraftscentralerna och Tillstånds- och tillsynsverket har ett tätt samarbete.

Reformen av statens regionförvaltning baserar sig på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Reformen stärker en hållbar ekonomisk tillväxt genom enhetligare tillstånds- och tillsynspraxis och smidigare processer och service.

Läs mer

Livskraftscentralerna inleder sin verksamhet som nya regionala aktörer i början av 2026 (tem.fi)